A Travellerspoint blog

Sports Day and Final Tests

Hei igjen!

Mens jeg er på kontoret og det gikk ganske fort å laste opp bilder, så skriver jeg bare et innlegg til med en gang ☺

I går var det duket for sportsdelen av Sports Day her på skolen. Tidligere hadde vi jo bare åpningsseremonien. Barna konkurrerte i mange ulike idretter, som 60 meter, 100 meter, stafett, hoppetau, kulekast, lengde- og høydehopp og noen til. Noen av barnehageklassene mine var også ute for å se på, så jeg stod sammen med dem og heiet på dem som løp. Læreren var veldig ivrig etter å ta bilder med kameraet mitt, så jeg fikk noen koselige bilder av meg sammen med barna ☺

Etter å ha gått rundt ute en stund gikk jeg til barnehagen for å se hva babyklassen min drev på med. De satt bare og bygde klosser og ventet vel egentlig på å bli hentet, og siden de hadde det så koselig så bare ble jeg der oppe en times tid ☺ En ting er sikkert, man trenger ikke samme språk for å kunne leke i lag ☺ De er så skjønne, de minste elevene mine, jeg skjønner ikke hvordan jeg skal klare å dra fra de!

Ellers har det blitt MYE kaldere i Foshan de siste to ukene. Rommet mitt holder en temperatur på noe jeg antar er rundt 10-13 grader. Jeg sover med uendelig mye klær og lue, og tre dyner. Likevel er jeg kald. Nå unngår jeg å være på rommet mitt, så jeg sitter på kontoret så lenge jeg kan, og drar rett på restaurant for å spise middag etterpå, sånn at jeg slipper å være der. Mye varmere på kontoret selv om jeg sitter med fire lag klær, jakke, skjerf, lue og et fleecepledd rundt kroppen her også. Brrrrr. Jeg savner isolerte hus og mulighet for oppvarming! I tillegg er det akkurat som om varmtvannet ikke blir like varmt lenger! Det er helt forferdelig smertefullt å dusje på et bad som holder samme temperatur som ute (6 grader om morgenen!) i en vanntemperatur som jeg vil beskrive som lunken. Jeg har tenkt å prøve å dusje på treningssentret i helgen og se om det er bedre der!

På tirsdag fikk jeg forresten vite at jeg må ha muntlig prøve med alle barneskoleelevene mine. Det er 268 elever som skal testes, og min siste dag her er 30. desember. Etter å ha kommet over følelsen av håpløshet av å få vite om dette ni arbeidsdager før semesterslutt, var det bare å lage prøven og sette i gang. Ved å teste 4 elever i gangen, og bruke cirka 6 minutter på hver gruppe, klarte jeg å komme gjennom 16 elever på 30 minutter i sted. Det er begrenset hvor mye fortere den kan gå, alle fire skal nemlig testes i lesing, rollespill av virkelighetssituasjon, bildebeskrivelse og svare på dagligdagse spørsmål på denne tiden.

Men det skal vel gå, det må jo gå. Likevel litt kjedelig å måtte bruke den siste uken på å sitte ute på gangen og ha muntlig prøve med fire og fire, uken da vi bare hadde tenkt å gjøre morsomme juleaktiviteter. God jul liksom.

large_IMG_1463.jpglarge_IMG_1472.jpglarge_IMG_1495.jpglarge_IMG_1498.jpglarge_IMG_1500.jpglarge_IMG_1501.jpglarge_IMG_1512.jpglarge_IMG_1513.jpglarge_IMG_1514.jpglarge_IMG_1516.jpglarge_IMG_1523.jpglarge_IMG_1526.jpglarge_97F2291B2219AC6817E2105248258A1E.jpglarge_IMG_1568.jpg

Posted by martinemaui 02:17 Archived in China Comments (0)

Shanghai

Hei!

I helgen var jeg og Alex på tur til Shanghai. Jeg hadde tatt meg fri torsdag og fredag, og flyttet alle klassene mine disse dagene. Vi dro sent onsdag kveld, sånn at vi skulle ha hele torsdagen også.

Torsdag og fredag hadde vi to fine dager. Vi dro til Yuyuan Garden som er en slags park, vi dro til The Bund for å se Shanghais berømte skyline, og vi tittet litt rundt i handlegaten. Fredag kveld møtte vi en kompis av meg, Kevin, som bor i Shanghai. Han tok masteren sin på NHH, men han er fra Kina, så han jobber der. Det var veldig kjekt å se han igjen, og han ville bli med oss til kunstdistriktet på lørdagen. Kunstdistriktet er masse gamle fabrikkbygninger som er bygget om til gallerier, der det er gratis å gå inn og se. Veldig stilig sted.

Etter at vi hadde vært i kunstdistriktet på lørdag begynte jeg å føle meg dårlig, så jeg bestemte meg for å dra hjem til hotellet mens Alex og Kevin dro til The Bund for å se skylinen når det var mørkt. Jeg ble bare dårligere og dårligere, og begynte å kaste opp så mye som jeg aldri har gjort før. Etter å ha vært ekstremt dårlig hele natten og nesten ikke ha sovet fordi jeg hadde så sterke febersmerter, måtte vi bare dra på sykehuset på søndagen. Vi skulle egentlig fly hjem til Guangzhou denne dagen, men jeg var overhode ikke i stand til å fly. Vi snakket med forsikringsselskapet og fikk vite hvilke sykehus vi kunne dra til. Jeg var så syk at jeg trodde nesten ikke jeg klarte å sitte i en taxi hele veien til sykehuset, men vi måtte bare prøve. Det gikk heldigvis greit å komme seg dit. Etter å ha blitt kastet fra klinikk til klinikk og ventet en ekstremt lang halvtime på bekreftelse fra forsikringsselskapet fikk jeg endelig snakke med en lege. De bestemte seg kjapt for at jeg måtte ha IV-drypp og også en seng å ligge i. Jeg hadde høy feber og var veldig dehydrert, så de ville ha meg til overvåkning resten av dagen. Etter noen timer med sårt trengt søvn og med litt medisiner i blodet begynte heldigvis feberen å gå ned, så de sa at jeg kunne dra hjem til hotellet utpå kvelden.

Flyet hjem mistet vi altså, så vi bestilte nytt fly hjem mandag ettermiddag. Jeg var så svak at jeg ikke klarte å bære min egen håndbagasje, så heldigvis var Alex der så han kunne hjelpe meg. Det var en ekstrem lettelse å komme tilbake til hotellet i Foshan etter syv timer på reise og en flytur med altfor mye turbulens (jeg er jo så forbannet redd for å fly for tiden).

I dag er det fredag, og jeg føler meg heldigvis mye bedre. Tar fortsatt en del medisiner, så satser på at jeg er helt frisk og fin over helgen! Da kommer jo hele familien min på besøk, for plutselig er det jul!

Håper alle hjemme har en fin førjulstid ☺

large_IMG_1175.jpglarge_IMG_1176.jpglarge_IMG_1184.jpglarge_IMG_1185.jpglarge_IMG_1188.jpglarge_IMG_1192.jpglarge_IMG_1198.jpglarge_IMG_1200.jpglarge_IMG_1214.jpglarge_IMG_1226.jpglarge_IMG_1244.jpglarge_IMG_1246.jpglarge_IMG_1288.jpglarge_IMG_1303.jpglarge_98FC20742219AC6817585AEE4A30C4B6.jpglarge_IMG_1323.jpglarge_IMG_1330.jpglarge_IMG_1333.jpglarge_IMG_1347.jpglarge_IMG_1351.jpglarge_IMG_1356.jpglarge_IMG_1362.jpglarge_IMG_1372.jpglarge_IMG_1392.jpg

Posted by martinemaui 01:15 Archived in China Comments (2)

Canton Tower

Hei igjen!

Tro det eller ei, jeg har faktisk forsøkt å blogge flere ganger siden sist, men java har gjort sånn at jeg ikke har fått lastet opp bilder. Løste det nå ved å laste ned ny nettleser. Skal ikke være lett alltid.

På lørdag dro Alex og jeg til Guangzhou for å besøke Canton Tower. Dette tårnet er et 600 meter høyt tårn som stod ferdig til da Guangzhou arrangerte Asian Games i 2010. Fra 2010 til 2011 hadde det faktisk tittelen som verdens høyeste tårn. Fortsatt er det den høyeste strukturen i Kina og den fjerde høyeste frittstående strukturen i verden. Vi var oppe på taket, som ligger 450 meter over bakken. Hadde det ikke vært for smogen og tårnstrukturen så hadde det vært nydelig utsikt ☺ Men vi så ganske mye altså.

Tårnet innehar en del morsomme verdensrekorder, som verdens høyeste thrill ride (de har en sånn sky drop oppå der, som riktignok bare har et fall på 35 meter) og verdens høyeste utendørs utkikksdekk (?) på 488 meter, et stykke oppe på antennen. Det innehar også rekorden for verdens høyeste horisontale pariserhjul. Alle disse tingene kostet en hel norsk formue å prøve ut, så vi holdt oss på det normale utsiktsdekket.

Inne i tårnet på 432 meter var det også et glassgulv man kunne stå på og se rett ned på bakken. Moro ☺

Etter at vi hadde vært i tårnet dro vi rett over elven og tok en titt på operahuset og arenaen for åpningsseremonien til Asian Games 2010. Alt er veldig nytt og fint i dette området av Guangzhou.

I dag er det tirsdag, og i morgen kveld flyr vi til Shanghai for en langhelg. Jeg har flyttet rundt på alle klassene mine for å få fri i to dager fra jobb, så det gikk heldigvis bra. Forurensningen i Shanghai har vært helt krise i det siste, men det ser ut til at det har bedret seg litt heldigvis. Ikke noe kjekt å være på storbyferie hvis man ikke kan se lenger enn sin egen nesetipp på grunn av smog!

large_IMG_1015.jpg

large_IMG_1049.jpg

large_IMG_1027.jpg

large_IMG_1069.jpg

large_IMG_1079.jpg

large_IMG_1088.jpg

large_IMG_1096.jpg
Verdens høyeste thrill ride

large_IMG_1101.jpg

large_IMG_1110.jpg
Operaen i Guangzhou

large_IMG_1106.jpg
Noen som tok brudebilder på glassgulvet

large_IMG_1113.jpg

large_IMG_1120.jpg

large_IMG_1126.jpg
432 meter rett ned

large_IMG_1131.jpg
Operaen i forgrunnen

large_IMG_1142.jpg

large_IMG_1148.jpg
Canton Tower ligger rett over elven for åpningsseremoniarenaen fra Asian Games 2010

large_IMG_1143.jpg

large_9FE002A82219AC68175FCE3E6D0F1E25.jpg
Canton Tower at night

Posted by martinemaui 05:53 Archived in China Comments (2)

Welcome Ceremony for Sports Day

Hei!

Plutselig var det helg igjen. Jeg har egentlig hatt ambisjoner om å blogge litt oftere, men det har visst ikke blitt. Får se om det blir bedre fra nå av. Kanskje.

På fredag skjedde det noe artig på skolen! Det var klart for åpningsseremoni i anledning Sports Day, og alle elevene skulle opptre. Selve Sports Day skjer i form av ulike sportskonkurranser den kommende uken så vidt jeg har forstått. Foreldrene var invitert, og elevene har øvd flere ganger i uken siden begynnelsen av oktober. Jeg har jo sett en del på når de har øvd, så jeg visste at dette kom til å gå bra. Når jeg i tillegg stod og så på hele generalprøven på torsdag, så gledet jeg meg sånn til å se showet når alle hadde på kostymer og tilskuerplassene var fylt opp!

Åpningsseremonien begynte med at alle klassene kom marsjerende inn én etter én, mens de ble introdusert både på kinesisk og engelsk av noen heldig utplukkede 5. klassinger. 6. klassene kom først, deretter 5. klasse, og sånn gikk det nedover. Barnehagen var også med på showet, så aller sist kom skjønningene mine fra 1. klasse barnehage. Når alle hadde marsjert inn ble det kinesiske flagget heist til nasjonalsangen, og etter flaggheising satte showet i gang. Showet bestod av ulike koreografier linket til kinesisk kultur, og alt ble introdusert og forklart i mikrofon av de flinke 5. klassingene. Alle var helt utrolig flinke, og man kunne lett se at de hadde øvd mye. Det må jo være utrolig bra for samholdet på skolen å få til et slikt show. Alle foreldrene var imponerte, og løp rundt over alt for å ta bilder av sitt barn. Jeg var minst like imponert, og heldig som jeg var hadde jeg fått VIP-plass sammen med rektor, prorektor og de to andre utenlandske engelsklærerne! Så vi hadde den beste utsikten, selv om en del overivrige foreldre stod rett foran oss, og måtte husjes bort eller ned på kne ☺

Hele arrangementet varte i litt under to timer, og jeg kunne gjerne sett på lenger. Selv om jeg ikke hadde noe som helst med selve arrangementet å gjøre ble jeg utrolig stolt av alle elevene og skolen som klarte å stelle i stand dette. Den desidert beste dagen på jobb til nå! ☺

Kos dere med tidenes bildedryss ☺

Ellers har det blitt MYE kaldere i det siste. Nå er det 11-12 grader hver natt, og det er egentlig bare fra kl 12-17 at det er varmt. Denne temperatur-droppen har også resultert i at rommet mitt har vært iskaldt. Sikkert rundt 15 grader. Så jeg har sovet i tights og joggebukse, og med tre lag på overkroppen. Likevel ble hodet mitt, som dessverre må stikke over dynen pga pusting, kjempekaldt i løpet av natten. Brrrrrrr. Jeg har derfor fylt ettermiddagene mine med å trene på treningssenteret og å spise middag på varme restauranter. Men nå har heldigvis Alex kommet på besøk, så nå har vi flyttet på hotell ☺ Her er det godt og varmt! Utrolig deilig å slippe og fryse sånn.

-

-

-

Hi!

Friday was a fun day in school. All the students participated in a show that was a Welcome Ceremony for Sports Day. Sports Day itself is coming up this week, but apparently the welcome ceremony was the most important thing. The kids have been practicing their routines since the beginning of October and they did so well! All the kids, from 1st year kindergarten (my cute little students) to 6th grade primary participated. Some kids from 5th grade guided us through the show with explaining the meaning of each performance in a microphone. A lot of parents came to watch, and I think everyone were equally impressed! This was definitely the best day this far in the school year. Us foreign teachers even got VIP seats next to the school principal! ☺

Enjoy the photos from the show.

large_IMG_0797.jpglarge_IMG_0805.jpglarge_IMG_0807.jpglarge_IMG_0829.jpglarge_IMG_0842.jpglarge_IMG_0845.jpglarge_IMG_0850.jpglarge_IMG_0893.jpglarge_IMG_0836.jpglarge_IMG_0858.jpglarge_IMG_0874.jpglarge_IMG_0884.jpglarge_IMG_0892.jpglarge_IMG_0898.jpglarge_IMG_0901.jpglarge_IMG_0907.jpglarge_IMG_0906.jpglarge_IMG_0924.jpglarge_IMG_0928.jpglarge_IMG_0935.jpglarge_IMG_0939.jpg
The teachers from kindergarten also performed

large_IMG_0941.jpglarge_IMG_0947.jpglarge_IMG_0958.jpglarge_IMG_0964.jpglarge_IMG_0979.jpglarge_IMG_0990.jpglarge_IMG_0998.jpglarge_IMG_1003.jpg
Students from my K1A class

large_IMG_1004.jpg
Two of my kindergarten students :)

Posted by martinemaui 07:29 Archived in China Comments (1)

Xiqiao Mountain

God lørdag!
(scroll down for English)

Ukene flyr, og plutselig var det lørdag igjen gitt. I går var jeg og Louisa på kino og så den andre Hunger Games-filmen, Catching Fire. Jeg leste alle tre bøkene da jeg bodde i Praha, og det var også der jeg så den første kinofilmen, så det var kjekt å endelig se toeren. Jeg likte den veldig godt! Men jeg kommer ikke helt over at de viser Hunger Games-filmene her i Kina. Hvis man vet hva historien egentlig handler om så skjønner man hva jeg mener. Kina importerer jo bare noe sånt som 32 utenlandske filmer i året, og så har de valgt denne. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de som bestemmer hvilke filmer som blir godkjent ikke helt har skjønt hva det handler om. Nok om det.

Denne helgen hadde jeg bestemt meg for å dra til Xiqiao Mountain, for å se den store Buddha-statuen som er på toppen av fjellet der. Dette fjellet er i utkanten av Foshan, og det tar et par timer med buss fra her som vi bor. Og det å finne ut hvilken buss man skal ta er jo litt av en prosess her i Kina. Men heldigvis for meg, så fant jeg ut at Yuki, en av engelsklærerne her, kommer fra Xiqiao (”landsbyen” nedenfor fjellet, som sikkert egentlig er en millionby). Så da spurte jeg henne, og hun fortalte meg hvilke busser jeg skulle ta. Yuki drar alltid hjem til familien i helgen, så hun lurte på om jeg ville ha selskap av henne og søsteren hennes. Og det ville jeg jo! Så i dag har vi hatt en kjempefin dag på Xiqiao Mountain. De viste meg rundt på de ulike stedene på fjellet, og vi var til og med innom gaterestauranten til tanten deres og spiste sweet tofu (kan ikke forklares som noe annet enn en slags dessertpudding). I tillegg fikk jeg med meg noen minibananer og Qiqiao-kake fra tanten, så det skal jeg spise senere ☺ Utrolig hyggelig!

Buddhaen på Xiqiao Mountain er hele 61,9 meter høy, og dermed verdens største sittende Buddha. I tillegg sitter den på en 15 meter høy pidestall. Den er enorm! Selve fjellet er 346 meter høyt og er egentlig en gammel vulkan. Vi besøkte også et tempel som lå rett nedenfor Buddhaen. Der så vi noen munker som satt og leste gamle religiøse tekster. Det var stilig å se. Buddhistiske templer er utrolig fine! I tillegg besøkte vi en bambusskog med en spesiell type bambus som er firkantet. Det er ikke så lett å se, men hvis du tar på den så kjenner du det!

Været er fortsatt varmt, det peaket på 27 grader i dag. Jeg svettet i hjel i jeansene mine. Men det blir fort kaldere på kvelden, så da er det greit med bukse. Eller kaldt og kaldt fru blom, klokken er 21.30 og det er visst 21 grader. Jeg tror bare det er jeg som har blitt klimaskadet av for mye bra vær. Jeg klager ikke, og håper det holder seg!

Håper dere liker bildene, for nå har jeg brukt to timer på å laste dem opp.

Snakkes ☺

-

-

-

Saturday!

The weeks fly by and it’s Saturday again. Yesterday I went to the movies with Louisa to see the new Hunger Games movie called Catching Fire. I read all the three books and watched the first movie when I lived in Prague (spring 2012), so it was nice to finally be able to see the second movie. I really liked it! It was also interesting to see how Chinese people act while at the movies. There were phones ringing the whole time, people texting so their phone screens lit up the room, parents brought their 3 year olds (!) which of course resulted in crying and in the beginning there was a lot of chatting going on. Hm. A bit different from home.

This weekend I had decided that I wanted to go to Xiqiao Mountain to see the big Buddha statue up there. The mountain is just in the outskirts of Foshan, so it’s just a couple of hours by bus. But the challenge here in China is to find out what bus to take. Luckily I found out that Yuki, one of the English teachers in school, is from Xiqiao (the “village” by the mountain, more like a big city), so I asked her, and she told me. Yuki was home at her parents’ place this weekend, so she asked if I wanted company by herself and her sister. Super nice with two local guides! ☺

So today the three of us had a really nice day at the mountain, and they showed me around to the different places. We saw the Buddha, a beautiful temple with real monks, a bamboo forest with square-shaped bamboo (you can’t see that it’s square, but you feel it with your fingers) and we even sat down at their aunt’s street restaurant to have some sweet tofu (it’s kind of like pudding). Their aunt even gave me some mini bananas and Xiqiao cake, so nice of her ☺

The Buddha is 61.9 meters tall, and it sits on a 15-meter tall pedestal, so it’s huge! It’s the world’s biggest sitting Buddha actually. The mountain itself is 346 meters high.

Weather still hot in Foshan, peaked at 27 degrees today (I was sweating in my jeans, that’s for sure). Tomorrow it’s supposed to rain :/ Not cool.

See you later.

large_IMG_0677.jpg

large_IMG_0679.jpg

large_IMG_0682.jpg

large_IMG_0687.jpg

large_IMG_0703.jpg

large_IMG_0708.jpg
Yuki (right) and her sister Sarah

large_IMG_0725.jpg
Me and Yuki

large_IMG_0731.jpg
The view from the statue

large_IMG_0732.jpg
It's so big

large_IMG_0741.jpg
Sarah and I

large_IMG_0744.jpg
Wish tree: Write your wish on red or yellow paper and throw it up in the tree.

large_IMG_0748.jpg
Wishes

large_IMG_0749.jpg
Fish and turtle pond

large_IMG_0762.jpg
A cute turtle family

large_IMG_0765.jpg
Fish being fed

large_IMG_0770.jpg
Temple

large_IMG_0774.jpg
Temple buildings

large_IMG_0775.jpg

large_IMG_0778.jpg
Self portrait

large_IMG_0780.jpg

large_IMG_0784.jpg
Eating sweet tofu

large_IMG_0786.jpg
In the bamboo forest

large_IMG_0795.jpg
In another forest

Posted by martinemaui 05:46 Archived in China Comments (2)

(Entries 11 - 15 of 39) « Page 1 2 [3] 4 5 6 7 8 »