A Travellerspoint blog

My 11th week in Foshan

(for English scroll down)

Da er min ellevte uke her i Foshan snart over, og det har vært en kald og regnfull uke. Etter 31 dager og strålende sol forrige lørdag, våknet jeg opp til et skikkelig regnvær på søndagen. Her er litt om min uke!

Forrige søndag så plasket det altså ned, men det var fortsatt 25 grader da. Jeg hadde en rolig og avslappende morgen, og når det endelig ble opplett mellom to byger gikk jeg ut for å ta bussen til et nytt kjøpesenter som åpnet i vår. Der var det både H&M, Zara og Monki, så jeg følte meg nesten litt som hjemme! Skikkelig fint senter, med burgunderrødt teppegulv. Sushi hadde de også, så jeg kunne dra hjem god og mett.

Mandag morgen hadde temperaturen sunket ned i 19 grader, og det begynte å bli kaldt på rommet mitt. Jeg har ikke noe form for varmeovn, og med en trekkfull leilighet full av åpne ventiler som ikke kan lukkes så blir det kaldt! Heldigvis er det varmt på skolen. Mandagene mine går alltid superfort. Jeg har hele åtte klasser denne dagen, egentlig alt for mye. Så jeg løper fra klasserom til klasserom, og er utrolig glad for at jeg har tid til å sove middag etter å ha undervist fire barnehageklasser og en 5. klasse. Barnehageklassene mine begynner å bli veldig flinke til å synge sangene jeg har lært dem nå, og det er veldig kjekt å se (og høre) ☺

Tirsdag, onsdag og torsdag krøp det helt ned i 16-17 grader, ute som inne. Brrrrr. Og det plasket ned fortsatt. Jeg måtte dra på Walmart for å kjøpe meg en joggebukse til å sove i og noen tjukke sokker. Disse dagene gikk helt utrolig fort denne uken, jeg tror det må være fordi jeg hadde så mye å gjøre på jobb. Jeg har begynt på nytt tema, ”Famous places”, og jeg har slitt litt med å komme på gode muntlig-aktiviteter, så jeg har virkelig hatt noe å gjøre i kontortiden min.

Heldigvis virker det som om alle klassene liker temaet etter å ha prøvd det ut i to timer i alle klassene nå. Jeg har vel sagt det før, men jeg liker å lære dem om verden utenfor Kina, for mitt inntrykk er at de ikke lærer så mye om det. Til nå har vi hatt om pyramidene i Egypt og om Frihetsgudinnen, og de synes det er kjempespennende. Særlig pyramidene syntes de var interessant, de stilte masse spørsmål, så heldigvis hadde jeg lest meg opp sånn at jeg kunne svare. Jeg lærer masse historie og geografi selv jeg av dette temaet!

Jeg er jo en skikkelig geografi-nerd egentlig, så vi ser selvfølgelig masse på kart, og setter alle stedene på kartet. Jeg har også lært dem alle kontinentene. Det er jeg faktisk ganske fornøyd med, for de visste ikke hva et kontinent var en gang når jeg begynte. Fremover skal vi ha om det skjeve tårn i Pisa, Stonehenge, Hollywood og den internasjonale romstasjonen. Lenger har jeg ikke kommet i planleggingen.

Fredag var det en fryd for øyet å stå opp og se ut: Sol, ingen forurensning og blå himmel! Varmere var det også heldigvis.

Og i dag er det lørdag, og det har vært nok en nydelig dag. Jeg har vært i parken ved TV-tårnet og solt meg, mmm deilig ☺

På bussen på vei hjem så jeg plutselig at vi kjørte forbi et marked, så jeg hoppet av bussen for å titte litt rundt. Hadde ikke med kameraet dessverre, så jeg har bare iphone-bilder. Kinesiske markeder er jo temmelig interessante. De hadde blant annet selvplukk av sprellende fisk rett fra asfalten. De hadde høner i bur, som ble flådd og hakket opp i biter rett foran mine sjokkerte øyne. ”Hello!” sa slakterdamen og vinket til meg og smilte. Jeg spurte om jeg kunne få ta et bilde og hun sa det var greit. Ellers spiser de så mye rare greier her at jeg ikke vet hva halvparten er. De har masse rare tørkede ting blant annet. Og jeg har fortsatt ikke kommet over kyllingføtter, det ser temmelig ekkelt ut.

Nå er jeg hjemme og ser på sjakk, det har jeg også gjort hele uken. Så det er ikke bare i Norge at det er sjakkfeber. De to andre ler av meg når jeg må forte meg hjem fra jobb for å se på sjakk. Kanskje ikke så rart ☺

Ha en fortsatt fin helg ☺

-

-

-

My 11th week in Foshan is almost over. It’s been a cold and rainy week. From 31 degrees and sunny last Saturday, we had as low as 16-17 degrees on Tuesday-Thursday. I thought I'd tell you a little bit about my week!

My Mondays always fly by. I teach eight different classes on Mondays, so I just run from classroom to classroom all day. I an so glad when it is lunch break and I can finally nap after four kindergarten classes and one 5th grade. My kindergarten kids are getting really good at singing the songs I have taught them now, that is really fun to see (and hear).

My Tuesdays are also really busy, I teach 7 classes. On Tuesday morning I woke up to a freezing apartment. 16-17 degrees outside = 16-17 degrees inside. Brrr. Since it was going to stay cold for a few days I had to go and buy some warm clothes to sleep in. Luckily I don’t spend too much time in my apartment. I come home from work around 5.30, and then I usually go to the gym. After the gym, I shower and then I go out to eat, and don’t get back before it’s almost time to go to bed.

I started a new topic with my 5th and 6th graders this week: Famous Places. I like to teach them about the world outside of China, and after two lessons with each class they really seem to like the topic. This far, I have taught them about the pyramids in Egypt and the Statue of Liberty. They are very quiet and try to understand everything I’m saying, and they are also asking lots of questions so that is fun ☺ I found it a bit difficult to think of good speaking activities on this topic, but I think I solved it okay. Up next is the Leaning Tower of Pisa, and then Stonehenge. The International Space Station and Hollywood. That’s as far as I’ve planned!

Yesterday the sun was finally back, the sky was blue, and there was almost no pollution. The weather was the same today, so I went to the park by the TV tower to lay out and tan. So nice! On the bus back we passed a cool market, so I jumped off to take some pictures. I didn’t have my camera, so they’re all iphone photos today. The market was quite interesting with alive fish that you could pick yourself straight from the pavement, and alive chickens that were slaughtered right in front of me.. Enjoy the pictures.

Now I'm at home watching chess! As everyone else back in Norway I've also got chess fever these days. So if you're not watching the chess world championship between Carlsen and Anand you should definitely tune in :)

Have a nice weekend!

large_IMG_1531.jpg
En kinesisk sandwich.. Noen som sa bløtkake?? // A sandwich in China is a bit different from a sandwich in Norway… Whipped cream and fruit?

large_IMG_1534.jpg
Palmer i parken // Palm trees in the park

large_90_IMG_1535.jpg
Deilig å sole seg i november // Life is sweet when you can tan in November!

large_IMG_1540.jpg
Føler at jeg må vise ansiktet mitt på bloggen av og til // Felt like I need to show my face on this blog once in a while :)

large_IMG_1548.jpg
Jeg leser på norsk :) // I'm reading in Norwegian :)

large_IMG_1552.jpg
Tautrekking // Tug of war

large_IMG_1554.jpg
Tre menn som flyr drager // Three guys flying kites

large_IMG_1553.jpg
Drager rundt TV-tårnet // Kites around the TV tower

large_IMG_1558.jpg
På markedet // The market

large_IMG_1559.jpg

large_IMG_1563.jpg
Selvplukk av sprellende fisk, rett fra fortauet // Choose your fish, still alive on the ground

large_IMG_1560.jpg
Kyllingføtter // Chicken feet

large_IMG_1566.jpg

large_IMG_1569.jpg
Damen med de levende hønene som ble slaktet mens jeg så på // The woman with the chickens that were slaughtered live

large_IMG_1570.jpg
Døde høner kuttet opp i biter // Chicken pieces

Posted by martinemaui 05:06 Archived in China Comments (8)

Ting jeg ikke kommer til å savne fra Kina 1

Det er noen ting her i Kina jeg fint kunne klart meg uten. Jeg tenkte jeg kunne lage en liten serie med noen av de viktigste tingene. Hadde egentlig tenkt å lage en liste, men nå ser jeg at den første historien ble ganske lang, så da får det bli med den i dag ☺

Kakerlakker på badet

Jeg hater kakerlakker!! Jeg er faktisk helt sinnsykt redd for disse ekle dyrene, de er bare altfor store og det skal så mye til for å drepe de at bare.. æsj så ekle de er! Så her kommer en liten historie, hold dere fast:

Jeg har slitt litt med eksem på øyelokkene i det siste. Enten er det forurensningen, eller så er det kanskje krittstøv fra tavlekrittet. Uansett, jeg har kjøpt en kortisonsalve, for eksemet klør noe helt forferdelig. Kortison er som kjent ikke noe særlig bra å få i øynene, og her en natt våknet av at jeg kjente at øynene svidde, så jeg tenkte at jeg sikkert hadde fått salve i øyet. Klokken var 2.30 på natten, så jeg gikk nesten i søvne ut på badet for å skylle øynene. På badet er det et slikt lysrør som har litt reaksjonstid fra jeg skrur på lyset til det faktisk kommer på. Så mens jeg stod og skylte hendene i mørket, og i det lyset kommer på, løper en svær kakerlakk like bak vasken og oppover veggen! Herregud så redd jeg ble, det finnes ikke ord. Men det tok meg nøyaktig ett millisekund å få hoppet ut av badet og lukke døren. Hjertet mitt banket som det aldri har banket før. Det tok litt tid før jeg innså at vannkranen fortsatt stod på, så jeg innså at jeg måtte lukke opp igjen døren for å skru den av. Hvor lang tid jeg måtte ha for å manne meg opp? Tjue minutter. Jeg stod i tjue minutter med hjertebank og gåsehud og lurte på hvorfor i helvete jeg hadde bestemt meg for å flytte fra Norge, landet uten skumle insekter og kryp. Jeg innså etter tjue minutter at redselen aldri kom til å gå over, og prøvde å tenke at selv om jeg så for meg at kakerlakken kom til å fly rett i ansiktet på meg i det jeg åpnet døren, så var vel ikke akkurat det sånn kjempesannsynlig. Så jeg kledde på meg godt, med sko, bukse og genser, gjorde meg klar med langkosten, åpnet døren, hjertebanken økte, jeg siktet med langkosten på vannkranen, klarte å skru den av, trakk til meg langkosten og lukket døren. Dette tok sikkert under ti sekunder, men det føltes som en time. Hehe, det er faktisk sykt hvor redd jeg er kakerlakker, men særlig klokken 02.30 på natten når man er supertrøtt.

Etter dette barrikaderte jeg døren med papp, og tettet alle sprekker godt igjen, for jeg måtte vite at denne kakerlakken på ingen måte kunne komme seg ut på rommet mitt. Selv om jeg sover i myggtelt. Som jeg for så vidt også nøysomt gikk over for å se at den nederste delen var stappet godt under madrassen på alle sider. Etter en god time var jeg tilbake i sengen, fortsatt med sviende øyne og bankende hjerte. Jeg la meg til å sove med gru over hva som måtte skje nesten morgen: jeg innså at jeg måtte innom badet før jobb.

Neste morgen stod jeg opp en halvtime før jeg pleier, for jeg skjønte at dette kom til å ta tid. Etter ti minutters oppmanningstid og påkledning til full rustning turte jeg å lukke opp døren, bevæpnet med Mr. Muscle-vaskemiddel-spray og langkost. Og da var det bare å begynne å pirke. Jeg pirket med langkosten på alt som stod på benken, skubbet det over ende for å forsikre meg om at ingen kakerlakker var i nærheten. Jeg lette på gulv, tak og vegger, men ingen kakerlakk å se. I hjørnet av benken har jeg er sånn ting som bestikk kan stå og tørke i. Det er et lite åpent rom under denne sånne at vannet kan renne av. Når jeg flyttet på denne – med fingrene – så jeg kakerlakken. Det var ingen sjanse i havet at jeg hadde drept den selv, så jeg løp ut og banket på døren til lærerkollega Louisa, for jeg visste at hun hadde kjøpt en slik superspray for å drepe insekter. Louisa er hakket modigere enn meg tydeligvis, for hun sa ja til å komme og spraye den for meg. Og den døde faktisk. Æsj, så ekkelt. Jeg lot den ligge der til lunsjpausen, oppsvulmet og fæl. Etter det gikk den rett i søpla (jeg tok den med gummihansker med to plastposer utenpå) som igjen gikk rett i containeren ute.

Og siden den dag har jeg vært redd for å gå inn på badet. Jeg står alltid i åpningen og venter til lyset er på for å se etter kakerlakker. Heldigvis har det ikke vært flere nevneverdige episoder…

Håper denne historien kan få dere til å sette litt bedre pris på deres insektfrie bad der hjemme i Norge.

Takk for meg.

Posted by martinemaui 05:48 Archived in China Comments (0)

Lørdag

For en deilig lørdag!

Jeg begynte dagen med vaffel og kaffe til frokost på en kafé. Hadde egentlig lyst på egg og toast og tradisjonell vestlig frokost, men det har jeg ikke funnet noe sted i Foshan ennå dessverre. Planen for dagen var å ta en tur i parken der hvor TV-tårnet i Foshan står, så dit dro jeg etter frokost. Jeg oppdaget denne parken en gang jeg tok feil buss. Når jeg tenker meg om, så har jeg oppdaget mye de gangene jeg har tatt feil buss. Det er vanskelig å ta buss i Kina, alt står bare på kinesisk. Men en del prøving og feiling fungerer bra! Og i verste fall får man bare ta taxi hjem igjen, og det kommer jo stort sett på rundt 10 kroner.

Det var ikke akkurat mye folk ute i parken, jeg tror kanskje folk flest syntes det var for varmt, for det var rundt 30 grader i dag. Men jeg syntes det var deilig :) Så jeg la meg ned og leste bok en stund. Når jeg var lei gikk jeg til en annen park som har masse asiatisk kunst rundt omkring. Den parken bestod egentlig av en stor kunstig innsjø med en sti rundt innsjøen, og lignet egentlig litt på den parken som ligger rett ved her vi bor, bortsett fra kunsten da.

Hadde egentlig tenkt å dra på shopping etter parken, men jeg var så sliten av å være i solen at jeg bare spiste middag og dro hjem. Får heller ta det i morgen!

Nå er jeg solbrent på skuldrene og har skoskille på føttene :)

Håper alle har en fin helg!

large_5C6983402219AC681776A87B9C27DC94.jpg
TV-tårnet

large_5C6D47A62219AC68170B39958A7D5D89.jpg
Noe som er veldig populært her i Foshan er å fly drager :) Om kvelden er det til og med masse lysende og blinkende drager høyt, høyt oppe som ser ut som stjerner! Veldig greit, siden man stort sett ikke kan se stjernehimmelen på grunn av forurensning.

large_5C76C29F2219AC68176BC894743D4BA8.jpg

large_5C7CA0C12219AC681727F61631D3DBA8.jpg

large_5C9D94B22219AC6817668F820CDB2A0F.jpg
Drageselger

large_5CA5F4C22219AC6817C0933459CC1B89.jpg
Barna kan leie slike biler og kjøre rundt på et stort åpent område :)

large_5CA96EA22219AC6817253848E801C4E3.jpg
Jeg skjønte ikke helt hva denne bygningen var, men tror kanskje det er en slags sportsarena

large_5CAE37A42219AC6817D89325D0894863.jpg

large_5CB22AB22219AC681709BC50D0007FB1.jpg

large_5CB5536B2219AC68179791A12EAC2D3E.jpg
Noen gutter tok like godt og badet i varmen. Fornuftig!

large_5CB8F7612219AC68173FD5C094E8DF00.jpg
To eldre menn gjør seg klare til å fiske litt

large_5CBBAF352219AC6817FB0ACB37B37CBF.jpg

large_5CC09E702219AC6817EA3D16DFEFD10B.jpg
Fra parken med asiatisk kunst

large_5CC4DF782219AC6817BA710CEB12076B.jpg

large_5CC7C8352219AC68172D3ED817439110.jpg

Posted by martinemaui 02:55 Archived in China Comments (2)

The Color Run

and a weekend in Guangzhou

A while ago, Jayne and I decided to sign up for the Color Run to have some motivation for go running every day. The Color Run is a 5 kilometer run which celebrates healthiness, happiness, individuality, and giving back to the community, and it is not even timed. So it's more for the fun, and setting focus on physical activity. The run started 9.30 on Saturday morning, so we left school as early as 7.30 to go running.

The run definitely focused more on happiness and fun than on running, and a lot of people walked for the whole time. I felt like most of the western people were running though, and all the Chinese were just taking it slow.. Anyway, after each whole kilometer there was a color station, and people threw color powder at each other. It was really fun, and people got crazy about the color powder. Some were even rolling around on the ground to try and get as much color as possible! The whole goal was to be really colorful when you crossed the finish line, and I feel like we did a good job!

I think about 11 000 people participated, so it was quite a big event! We had a lot of fun :)

After the run we met up with some of the other teachers from around in Guangdong, and we headed to a hostel where we were all going to stay for the night. Really nice to have some of these weekends in Guangzhou and meet up with some of the other trainees! We share good and bad teaching experiences, and in general it's just nice to have a big group of people to hang out with. We spent the day with a little shopping, and at night we went to our regular bar: Perry's café. Awesome place with many foreign teachers or students, cheap drinks and food and a really nice atmosphere.

When I woke up today, I really wanted to try and get a massage before heading back to Foshan, so I asked at the hostel if they could recommend a place. Massages are known to be really cheap in China. The problem with just going somewhere is that some of them have happy ending massages, and it's difficult to know which are normal places and which are not. But the girl in the hostel recommended a place just around the corner, so I went there. And it was sooo nice :) I chose a foot massage, and as I soaked my feet in some type of ginger-oil-water he also massaged my shoulders, back and arms. It all took 50 minutes and cost me 30 Yuan, which is also 30 NOK. So cheap!!! Definitely going to do that more often, just need to find a place closer to where we live :)

Thank you Jayne for allowing me to borrow your photos!!

large_colorrun1.jpg
Jayne and I before start

large_colorrun2.jpg
Lot's of runners ready at the Guangzhou Olympic Sports Center

large_1457651_10..419964595_n.jpg
Andreas, Jayne and me

large_1452438_10..377264001_n.jpg
Me in the run

large_1456600_10..343134605_n.jpg
Color station

large_484768_102..889290233_n.jpg
Color station

large_1395137_10..238019543_n.jpg

large_555023_102..103873027_n.jpg
Last color station

large_625570_102..784322414_n.jpg

large_1000618_10..828317126_n.jpg

large_988327_102..064701934_n.jpg

large_1384246_10..289679947_n.jpg

Posted by martinemaui 07:36 Archived in China Comments (3)

Morning Exercise

Every morning at 9.10 am it is time for morning exercise in school. It lasts for about 15 minutes, and all the students in primay school participates. It is very structured, with the students marching in to the football field before it starts (with march music playing), they stand in straight lines, and it is led by two of the older students.

large_morning_exercise_1.jpglarge_morning_exercise_2.jpglarge_morning_exercise_3.jpglarge_morning_exercise_4.jpglarge_morning_exercise_5.jpglarge_morning_exercise_6.jpglarge_morning_exercise7.jpglarge_morning_exercise_8.jpg

Posted by martinemaui 22:26 Archived in China Comments (2)

(Entries 16 - 20 of 39) « Page 1 2 3 [4] 5 6 7 8 »